Ako správne degustovať foie gras?
Teplota
Aby sa uvoľnili všetky jemné arómy a delikátne chute Foie Gras, odporúčame, aby ste ju pred degustáciou nechali 20 m pri izbovej teplote. Keď je foie gras príliš chladná arómy ostávajú uzavreté a štruktúra stráca svoju hladkosť a rozplývavosť.
Ideálna teplota foie gras na degustáciu je 8 – 10 ºC.
Vyklopenie a krájanie
Pred vyklopením obal krátko ponoríme do teplej vody. Pre zachovanie jemnej štruktúry krájame tesne pred podávaním ostrým, tenkým nožom bez zúbkov, ktorý pred tým namočíme do teplej vody a utrieme do sucha. Môžeme použiť aj špeciálny nástroj na krájanie mäkkých produktov – lýru.
Podávanie
Podávame na studených tanieroch ako predjedlo vo váhe 35 – 45 g na osobu alebo malý aperitív 5-7 g v plátkoch o hrúbke cca 1 cm.
Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní.
Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Degustácia
Pred degustáciou sa vyhnite konzumácii jedál a nápojov s dominantnou chuťou ako je tvrdý alkohol alebo slané keksy.
